Thursday 12 April 2012

Başlangıç (2010)

 (Inception)

Yönetmen: Christopher Nolan
Oyuncular: Leonardo DiCaprio, Joseph Gordon-Lewitt, Ellen Page, Tom Hardy, Ken Watanabe, Tom Berenger, Cillian Murphy, Dileep Rao, Marion Cotillard, Pete Poslethwaite, Michael Caine, Lukas Haas...
2010, ABD & B. Britanya, İngilizce

Sanırım ilk bakışta hiç kimse bu filmi bir soygun filmi olarak sınıflandırmaz. Film, o kadar iyi, farklı ve orjinal ki aslında bu filmi sınıflandırmaya çalışmak bile başlı başına bir sorun. Ancak  durup biraz düşündüğünüzde, aslında katıksız bir soygun filmidir, Başlangıç. Eğer soygun filmi değilse de bir 'Başlangıç' filmidir :) Ekip çalışması, çok iyi tasarlanmış bir soygun (başlangıç)... E o zaman filmi, soygun filmi olarak sınıflandırmanız için daha başka neye ihtiyacınız var?  Sebep çalmaya ya da yerleştirmeye çalıştıkları şeyin 'fikir' olması mı?

Açılışta film biraz kafa karıştırıcı. Film ilerledikçe anlamaya başlıyoruz. Montaj, görüntü yönetmenliği ve senaryo birinci sınıf. Gerçekten unutulmayacak bir film.  Soygun filmi olarak olmasa bile bir sinemasever olarak bu filmi mutlaka kolleksiyonunuzda bulundurmalısınız.

Film, 4 Oscar ödüllü. Görüntü Yönetmenliği, Ses Kurgusu, Ses Miksajı ve Görsel Efektler dallarında. En İyi Film ve Senaryo dahil 4 dalda daha Oscar'a aday gösterildi. Bilim Kurgu Oscarları olarak bilinen Satürn Ödülleri'nde ise En İyi Bilim Kurgu dalında aday gösterildi. 4 dalda İngiliz Oscarları olan BAFTA ödülünü aldı ve bir 6 dalda daha aday gösterildi. 4 dalda Altın Küre'ye aday gösterildi. Başka birçok ödül töreni ve festivallerde başka birçok ödül ve adaylık kazandı. Tüm bunların üstüne, gösteriminin neredeyse hemen arından ulaştığı 'kült' statüsü. Filmin en güzel yanı ise filmin hikayesinin üzerine bitmeyen tartışmalar. Hemen herkesin filmin ne hakkında olduğuna dair fikri birbirinden farklı. Çok derin bir alt metin. Özellikle psikolojik tahlilleri seven sinemaseverler için birebir.

Blog'un tamamini gormek icin buraya tiklayin.

 

Eğer aradığınız;
iyi tasarlanmış, karmaşık bir soygun planı olan bir film
bulmacavari bir soygun planı
ciddi bir soygun filmi
sürprizler
tamamen soygun üzerine odaklanmış bir film
tamamen farklı bir soygun filmi
ekip çalışması
orjinal bir hikaye
bitmeyen tartışmalara kaynaklık eden hikayesi
alt metni olan bir film
psikolojik analizler
 
ise bu film tam size göre.




Derece: Safkan Soygun Filmi
Alt Kategori: Fikir Hırsızlığı
Soygun Planının Mükemmelliği: 5/5
Soygun Planının Orjinalliği: 5/5
Soygun Sahnelerinin Kalitesi: 5/5
Oyuncu Performansları: 4/5
Heyecan Unsuru: 5/5
Sürpriz Unsuru: 5/5
Mizah Unsuru: 1/5
Genel Olarak Hikayenin Orjinalligi: 5/5
Bir Soygun Filmi Olarak Not: 4/5
Genel Olarak Not: 5/5

No comments:

Post a Comment